Handig om te weten tijdens je vakantie naar Curaçao
Voor een fijne vakantie is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Daarom vind je hieronder een lijst met handige informatie voor je vakantie naar Curaçao. Wij proberen deze lijst zo actueel mogelijk te houden en passen deze lijst regelmatig aan met nieuwe handige reisinformatie.
Uitkijken met je afval
Om te beginnen geven we je als tip mee om zorgvuldig met je afval in je appartement of vakantiewoning om te gaan. Laat het niet slingeren, want dit kan allerlei ongedierte aantrekken.
Auto huren op Curacao
Het openbaar vervoer op het eiland is minimaal en om toch de meeste bezienswaardigheden van Curaçao te kunnen bezoeken is een eigen auto geen overbodige luxe. Op het eiland zijn er tal van mogelijkheden om een auto te huren en dit is een echte aanrader voor tijdens je vakantie naar Curaçao. Een tip is om al voor je vakantie te zoeken naar verhuurbedrijven. Verder is het huren van een scooter ook een goed alternatief.
Elektriciteit op het eiland
Op Curaçao heb je te maken met een 110-130 volt stroom bij 50Hz. Gelukkig werken veel elektronische apparaten die je meeneemt vanuit Nederland, maar helaas niet alles. Achterhaal of de apparaten die je meeneemt werken op 110 volt. Ook belangrijk om te weten is dat Curaçao op veel plekken dezelfde stekkers en stopcontacten als in Amerika gebruiken. Deze verschillen met de stopcontacten en stekkers die wij in Nederland gewend zijn. Daarom is het handig om voor je reis een wereldstekker set aan te schaffen. Deze kun je bij veel winkels al aanschaffen voor slechts 5 euro.
Daarnaast moet je rekening houden dat het ook niet ongebruikelijk is dat je voor enige tijd zonder stroom komt te zitten. In vrijwel alle gevallen is dit van korte duur.
Populaire feestdagen
De meeste feestdagen in Curaçao zijn gelijk aan de feestdagen bij ons. Zo vieren ze op Curaçao ook op 1 januari Nieuwjaarsdag, valt Carnaval in de maanden februari en maart en vallen de feestdagen als Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Hemelvaartsdag, Sinterklaas en Kerstmis op dezelfde dagen als dat we gewend zijn in Nederland.
Naast de bij ons bekende feestdagen heeft Curaçao twee eigen feestdagen. Zo viert de bevolking van Curaçao op 2 juli de “Dag van het volkslied en de vlag”, ook wel vlaggetjesdag genoemd. Verder wordt op 10 oktober De Nationale Feestdag gevierd. Op deze dag wordt gevierd dat op 10 oktober 2010 Curaçao een zelfstandig land werd.
Fooi geven
Mensen die werkzaam zijn in de horeca en toeristische sector moeten het voornamelijk hebben van fooien. Gebruikelijk is om rond de tien procent fooi te geven. Soms verwerkt een restaurant dit al automatisch bovenop de oorspronkelijke rekening. Bij hotels ligt het percentage fooi met twaalf procent iets hoger.
Het is niet alleen gebruikelijk om in hotels, restaurants of aan taxichauffeurs wat extra’s te geven, mensen die in supermarkten de boodschappen inpakken leven enkel op basis van fooien.
Geld
Op Curaçao wordt er betaald met de Antilliaanse gulden (Ang). De koers van de gulden is afhankelijk van de waarde van de Amerikaanse dollar. Zo is één Amerikaanse dollar 1,78 gulden waard. Echter, verschillende hotels en winkels hanteren nog wel eens een afwijkende koers. Wanneer je beschikt over Amerikaanse dollars, kun je hiermee ook betalen op het eiland. De Amerikaanse dollar wordt namelijk overal op Curaçao geaccepteerd. Zelfs wanneer je uit een geldautomaat wilt pinnen, heb je de keuze tussen guldens of dollars.
Gezondheid
In Willemstad vind je het ziekenhuis St. Elizabeth. Hier kun je terecht voor deskundig medische zorg. Een tip is om voor je vakantie een goede reisverzekering af te sluiten, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Zo is het gebruikelijk dat voor een consult contant dient te worden afgerekend. Deze kosten kun je vervolgens terug claimen bij je verzekeraar.
Internet en wifi op het eilanden
Op steeds meer plekken op Curaçao beschik je over een snelle en betrouwbare internet verbinding. Bij veel accommodaties wordt dit meestal gratis aangeboden.
Muggen
Ook moet je tijdens je vakantie naar Curaçao rekening houden met muggen. Muggen komen er namelijk het hele jaar voor. Er zijn verschillende manieren om jezelf hiertegen te beschermen. Verder is het handig om te weten dat in het regenseizoen het aantal muggen flink toeneemt. Gelukkig komt de malariamug niet voor op het eiland en hierdoor ook niet de ziekte malaria. Echter, de muggen die je wel tegenkomt op Curaçao kunnen verschillende virussen overbrengen.
Populaire plekken
Curaçao kent veel populaire plekken onder toeristen. Enkel populaire bestemmingen zijn Jan Thiel Area, Pietermaai/Willemstad en de Piscaderabaai. Bekijk hier bijvoorbeeld waar je moet zijn voor het nachtleven van Curacao.
De gesproken talen op Curacao
Naast Nederlands heeft Curaçao sinds 2007 een tweede officiële taal: Papiamento. Verder spreekt een groot gedeelte van de inwoners ook Engels. Hierdoor is het als toerist zijnde dus eenvoudig om te communiceren met de lokale bevolking. Tel daar de gastvrijheid van de inwoners bij op en je zult merken dat een leuk gesprek al snel gemaakt is.
Douane
Om het eiland binnen te komen heb je uiteraard een geldig paspoort nodig. Dat geldt ook voor kinderen. Verder moeten toeristen beschikken over een retourticket of een ander uitreisbewijs tonen, bijvoorbeeld een vliegticket naar een ander land. Verder kan er gevraagd worden om het verblijfadres en moet je kunnen aantonen dat je genoeg middelen hebt om te verblijven op het eiland. Daarnaast moet je bij de douane opgeven wanneer je beschikt over meer dan 10.000 dollar aan contact geld of waardepapieren. Ook mag je als volwassen passagier, iedereen boven de 18 jaar, maximaal 200 sigaretten en 50 sigaren belastingvrij invoeren. Qua drank is de maximaal hoeveelheid één liter bier, 2,25 liter wijn of drie liter bier.
Kun je drinken uit de kraan?
Het water uit de kraan wordt gezuiverd uit zeewater. Hierdoor is het geschikt om te drinken, maar zorgt het wel voor een andere smaak. Het is zeer kostbaar om zeewater te zuiveren naar drinkwater, dus houd daar rekening mee bij bijvoorbeeld het douchen.
Drugs
Curaçao staat bekend als één van de landen waar jaarlijks heel wat drugs doorheen wordt gevoerd. Maar wie denkt dat het gebruik of het invoeren hiervan legaal is, heeft het goed mis. Zowel het invoeren, gebruiken als bezitten is in Curaçao illegaal en hier er wordt door de douane grondig op gecontroleerd. Word je er toch mee gepakt, dan kun je jouw vakantie een vervolg geven in Curaçaose gevangenis.
Tijdsverschil met Nederland
Nederland ligt in UTC+1 en Curaçao ligt in UTC-4. Hierdoor is het in Curaçao vijf uur vroeger dan in Nederland. Wanneer bij ons de zomertijd ingaat is het tijdsverschil zes uur met Curaçao.
Welke vaccinaties heb je nodig?
Om de vaccinaties hoef je voor je reis naar Curaçao geen zorgen te maken. Er zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Echter, wanneer je naar een gebied reist waar gele koorts voorkomt, moet je wel een inenting hebben tegen de gele koorts. Deze inenting beschermt je in de meeste gevallen voor de rest van je leven.
Veiligheid
De veiligheid op het eiland is in de afgelopen jaren een stuk verbeterd. De meeste criminaliteit op Curaçao heeft niets te maken met toeristen en als vakantieganger zul je daar weinig van merken. Echter, het is wel goed om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruik bijvoorbeeld in je hotel de kluis voor belangrijke spullen en laat je waardevolle spullen niet zomaar ergens onbeheerd achter. Ook op het strand is het verstandig om goed te letten op spullen zoals je mobiele telefoon, camera’s, bankpassen etc. Daarnaast kun je ‘s avond sommige stille plekken en donkere steegjes beter vermijden met dure spullen.
We hopen dat je met bovenstaande informatie optimaal kunt genieten van je vakantie naar Curaçao. Zijn we informatie vergeten of ben je onjuiste informatie tegengekomen? Laat het weten in de reacties en wij zullen dit zo snel mogelijk aanpassen of toevoegen aan het artikel.