De geschieden van Curacao

door Bezoekcuracao

De geschiedenis van Curaçao

Het eiland kent een interessante en rijke geschiedenis. Nadat de eerste bewoners van het eiland waren verdreven, waren eerst de Spanjaarden en later de Nederlanders de baas op Curaçao. In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van Curaçao. Zo gaan we onder andere dieper in over de slavernij, de oorspronkelijke bewoners en de onafhankelijkheid van het eiland.

De eerste bewoners van het eiland

De Arawak-indianen waren de oorspronkelijke inwoners van Curaçao. Zij reisde zo’n zesduizend jaar geleden naar Curaçao en enkele andere Benedenwindse eilanden. De indianen die op het eiland bleven kregen de naam Caiquetos mee. Dit is één van de mogelijke verhalen hoe het eiland aan zijn naam is gekomen.

Waar komt de naam Curaçao vandaan?

Er gaan verschillende verhalen rond over de naam van het eiland. Hierboven las je al dat één van de verhalen is dat de indianen die op het eiland bleven de naam Caiquetios mee kregen. Hierdoor kreeg het eiland uiteindelijk de naam Curaçao.

Een ander verhaal is dat de Spaanse ontdekkingsreiziger Alonso de Ojeda en de Italiaanse reiziger Amerigo Vespucci in de vijftiende eeuw een langere tijd doorbrachten langs de noordelijke- en oostelijke kust van Zuid-Amerika. Er gaan verhalen rond dat Amerigo Vespucci een gedeelte van zijn bemanning achterliet op Curaçao omdat zij zouden leiden aan scheurbuik. Een tijd later toen hij weer langs Curaçao voer, bleek dat de gehele bemanning was genezen en overvloed aan fruit hadden gevonden. Cura betekent in het Portugees “genezing” en hier zou Curaçao van zijn afgeleid.

Slavernij

De slavernij in Curaçao vormt een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Samen met de Engelsen, Fransen en Portugezen is de slavenhandel door Hollanders opgezet.

Zwarten Afrikanen werden verscheept vanuit Afrika om te worden verhandeld in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en de Caribische eilanden. Hier werden ze verhandeld om vervolgens zwaar werk te verrichten op onder andere plantages en in de havens.

Door Hollandse schepen zijn er meer dan een half miljoen slaven naar de Westerse koloniën vanuit Afrika verscheept. In het jaartal 1863 werd de slavernij afgeschaft in de Nederlandse kolonies.

Hollandse schepen brachten de slaven vanuit Afrika naar Curaçao, waar ze vervolgens door Spaanse slavenhandelaren werden verscheept naar Midden- en Zuid-Amerika. Een klein gedeelte van de slaven bleven achter op Curaçao. Toch werkte er zo’n 112.000 Afrikaanse slaven op Curaçao. Bijvoorbeeld om te werken op de plantages van het eiland. 

Onafhankelijkheid

Onder de bevolking van veel Caribische eilanden werd de roep voor onafhankelijkheid veel groter na de tweede wereldoorlog. Daardoor kregen onder ander Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten een aparte status binnen het koninkrijk der Nederlanden. In 1986 trok Aruba zich terug uit de samenwerking.

Op 10 oktober 2010 vond er een belangrijke gebeurtenis plaats in de geschiedenis van Curaçao, Nederland en andere Caribische eilanden. De Nederlandse Antillen werd namelijk op deze datum opgeheven. De eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius kregen na deze datum de status “bijzonder gemeente” en de eilanden Curaçao en Sint Maarten zijn een nieuw land geworden binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Kortom kent het eiland in de Caribische zee dus een rijke geschiedenis.

0 reactie
0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter