Dit moet je weten over de cultuur van Curaçao

door Bezoekcuracao

De cultuur van Curacao

De Curaçaose cultuur verschilt nogal met de Nederlandse cultuur. Mede door de geschiedenis van het eiland is Curaçao een mengeling van verschillende culturen. Hoewel Nederland een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het eiland, overheerst er meer een Afro-Caribische invloed. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de cultuur van Curaçao.

Wie is de Curaçaoënaar?

Curaçao telt zo’n 155.000 geregistreerde inwoners. En hoewel het aantal inwoners dus tamelijk laag is, kent het eiland ontzettend veel verschillende bevolkingsgroepen. Het grootste gedeelte is Creool. Verder wordt het eiland bewoond door inwoners met een Europese, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse afkomst. Ook veel Nederlanders hebben zich permanent gevestigd op het eiland. Al met al leven er op het eiland ongeveer 110 verschillende culturen.

Ervaar de gastvrijheid van Curaçao

Iets wat veel vakantiegangers die Curaçao hebben bezocht kunnen beamen is de gastvrijheid van de bewoners. Direct bij aankomst merk je de warme onthaal en ook op straat merk je dat een gezellig gesprek snel gevoerd is. Verder zijn de Curaçaoënaar vaak erg open en dit merk je ook wanneer je bijvoorbeeld een gesprek voert aan de bar. Wanneer je in Curaçao gaat wonen of er voor langere tijd verblijft, merk je al snel dat je ook met de lokale bevolking goed contact kunt opbouwen. Iets wat niet vanzelfsprekend is in veel andere landen.

Het geloof

Een groot gedeelte van de bevolking is Rooms-katholiek. Verder zijn er ook Jehova’s, joden, moslims en protestanten. Op het eiland is het geloof zeer belangrijk en veel inwoners gaan ook regelmatig naar de kerk. Hierdoor beschikt Curaçao over meerdere mooie kerken om te bezichtigen.

Muziek op het eiland

Curaçao is een Zuid-Amerikaans land en het is daarom waarschijnlijk geen verrassing dat muziek een belangrijk onderdeel van de cultuur is. De muziek is beïnvloed door verschillende culturen, maar heeft een zeer sterk Afrikaanse invloed.

Een aantal voorbeelden van muziekstijlen op het eiland zijn de Curaçao Blues (Tambú) en de Tumba. De Tumba wordt veel gespeeld tijdens carnavalsoptochten. Verder is de Seú een muzieksoort die zeker het vermelden waard is. Vroeger werd Seú gespeeld tijdens de oogstfeesten op het eiland.

Omdat muziek zo’n een belangrijke rol speelt in de cultuur van Curaçao, worden er ook geregeld grote evenementen georganiseerd, waarvan carnaval uiteraard de bekendste is.

De mentaliteit op Curaçao

Bij het bezoeken van Curaçao zul je de poko poko mentaliteit ervaren. Ook qua mentaliteit verschilt Curaçao met Nederland. In Nederland gaat alles doorgaans zeer gehaast en raken mensen tamelijk snel geïrriteerd als het even niet zo gaat als ze gewend zijn. Het woord “Haast” kennen ze in Curaçao volgens mij niet, want alles gaat er lekker op zijn gemak.

Vaak is dat fijn, maar in sommige situaties kan het ook een nadeel zijn. Zo kan het zijn dat je bij een instantie een afspraak maakt, maar bij aankomst gewoon in de rij moet staan zoals alle andere bezoekers. Zou er iemand ‘s ochtend langskomen om iets te repareren? Sta er dan niet raar van op te kijken als de persoon in de namiddag langskomt.

Als laatst is het klimaat van Curaçao een belangrijke factor bij de relaxte sfeer. Wanneer het erg warm is, ben je vaker geneigd om het rustiger aan te doen.

De talen

Het merendeel van de bevolking op Curaçao spreekt Nederlands. Nederlands is namelijk één van de drie officiële talen op het eiland. Naast Nederlands wordt er veel Engels gesproken of Papiaments.

Papiaments is een taal die sterk is beïnvloed door andere culturen. Van oorsprong is de taal ontstaan uit het Portugees tijdens de slavernij. Na de tijd van de slavernij is de taal een mengelmoes geworden van Portugees, Engels, Spaans en Nederlands.

Hoewel het merendeel van de lokale bevolking je prima zal verstaan wanneer je Nederlands of Engels praat, stellen de bewoners het zeker op prijs als je een aantal woorden Papiaments kunt spreken. Een tip is daarom om voor je vakantie een aantal woorden uit je hoofd te leren.

0 reactie
0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter